dimecres, 15 d’abril del 2009

Bonus track: Nagasaki (長崎)

A unes dues hores de tren exprés (el tren bala encara no hi arriba, "estan en ello"...) hi ha una de les ciutats més importants del sud del Japó, junt amb Fukuoka: Nagasaki (長崎). El darrer cap de setmana vaig pensar que no podia marxar sense visitar-la.

Tot i que jo, ara que hi he estat, considero que Fukuoka és en realitat més important (la triplica en població i, realment, és força més gran), Nagasaki té el funest honor de ser una de les ciutats més conegudes del Japó a nivell internacional. Tot el seu gran passat com a nucli d'intercanvi cultural orient-occident, gràcies als holandesos, que va permetre modernitzar el pais sencer, queda totalment eclipsat per compartir amb Hiroshima l'haver patit l'horror d'una bomba atòmica llençada directament sobre població civil sense ultimàtum ni avís previ (i en contra de l'opinió de tots els científics que la van fer possible).

Aixi doncs, al nord de la ciutat hi ha un parc amb tot de museus i memorials on recorden aquest esdeveniment i rendeixen homenatge a les víctimes. Tot està muntat de manera súper-seriosa, i dista molt de ser precisament un "parc temàtic" o un atractiu turístic com qualsevol altre, basant-se en el respecte a les víctimes (res de fer fotos a segons on) i que la gent no s'oblidi mai del que va passar. Realment, no és un bon lloc si estàs una mica deprimit, perquè veure el que hi ha dins és bastant fort...a un no li pot entrar al cap com una persona pot quedar totalment desintegrada en un instant, o com d'edificacions a quilòmetres de distància no queden ni els fonaments :-( Cada cop que llegeixes al memorial ho d'usar armes de destrucció massiva sobre objectius civils fan una ràbia els que van d'autoproclamats salvadors del món...

Però bé, com he dit, fora d'aquest tema, i mirant aspectes més positius, Nagasaki ha estat una ciutat molt important a l'evolució del Japó, ja que era el port principal de contacte entre occident i orient. Tots els coneixements de medicina moderna, com les vacunes o l'ús de l'estetoscopi, van arribar-hi per aquí. Per aquest motiu, la majoria dels seus atractius se centren en el llegat dels eurpoeus que es vam establir aquí fa temps. Hi havia una colònia d'holandesos a l'illa de Dejima (出島) que va ser clau en aquest aspecte, tot i que ara ja no és cap illa. Fa poc l'han reconstruït, de manera que es pot visitar i veure com era tot plegat.

A uns turons del voltant també hi ha els jardins d'una colònia anglesa (els jardins de Glover) i carrers amb cases clarament occidentals, d'època. De fet, el carrer s¡anomena "la pujada dels holandesos". Entre els habitants memorables de Nagasaki vinculats a aquesta colònia, es troba Tamaki Miura (三浦環) , una actriu molt important que va ser la primera a representar Madame Butterfly, i amb qui Puccini va crear aquesta obra. La va interpretar a Barcelona i tot. Tota aquesta zona està bastant elevada, però l'ajuntament s'ha enrotllat i ha instal.lat ascensors per poder accedir-hi còmodament sense fer la suada pare i mare (un altre cop, calor asfixiant...).

Un altre aspecte destacat, fruit d'aquesta porta sempre oberta a occident és l'existència de catedrals importants, ja que Nagasaki va ser una de les principals feus del cristianisme i el catolicisme al Japó. Bé, al menys fins que el van prohibir i es van dedicar a martiritzar-los a tots un a un. Per això els holandesos es van poder quedar, ja que eren protestants, i pel que sembla ser, no tant donats a intentar convertir a tothom que passés per a prop i dir als demés ho equivocats que estaven en les seves creences ancestrals. Però, fins a la data d'avui, hi ha tot d'esglésies grans i vistoses per la ciutat.

En un sol dia és complicat veure tot, però posant una mica el turbo, vaig poder visitar els llocs més importants. Realment, va valer la pena fer el viatge.

Ah! I de tornada passes pel poble d'Obama (小浜, petita costa).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada